måndag 28 februari 2011
taxichaffisen själv
söndag 27 februari 2011
taxichaffisens morsa
rosa (den 26 februari)
fredag 25 februari 2011
sjukt oinspirerat
morgon
torsdag 24 februari 2011
en tuff dag
onsdag 23 februari 2011
planera mera
tisdag 22 februari 2011
magi
måndag 21 februari 2011
slappis
söndag 20 februari 2011
diarrésvängen igen
lördag 19 februari 2011
Kariakoo den 19 februari
att vara packad
fredag 18 februari 2011
Pissapa (den 18 februari)
Det är mycket djur här.När man vaknar första gången på morgnarna är det alltid tuppar som gal, tuppar och hönor och kycklingar och getter och ibland kor brukar stryka runt på gatorna tillsammans med nån katt och ibland någon hund. På alla restauranger och serveringar stryker det runt katter, dom håller väl möss och råttor borta antar jag. Än så länge har jag dock inte sett någon som är ute och rastar någon hund, riktigt så tror jag inte att det funkar här.
Imorse när jag cyklade in på parkeringen utanför skolan där jag brukar ställa cykeln så åkte jag, som alltid om morgnarna, under ett träd. Det här var dock första gången som jag tänkte på att jag åkte under ett träd, och anledningen till att jag la märke till det var att det rann ner vatten. Jag såg det när jag precis för sent så att jag inte kunde styra undan för det på något sätt, och när jag tittade ner så hade jag nån blöt fläck på linneskjortsen och det var lite blött i den tomma -voodoocykelkorgen. Eftersom det inte var helt uppenbart vad det var för vatten som hade runnit ner, kunde det ha varit ett regnfyllt löv som gett vika månne, lite mycket till stråle för det, men i allafall så vände jag mig om och tittade upp i trädet och ser då en fullvuxen blåpungsapa med nöjd min.
torsdag 17 februari 2011
Bombs again
Ja, det har ju inte smällt några bomber sen sist, men det har varit dagens stora samtalsämne som ni säkert kan förstå.
Labteknilern som jag jobbar med nästan dagligen kom inte till jobbet idag för han var tvungen att stanna hemma och vänta på att militärpolisen kom och undersökte hans hus, som hade blivit träffad av en granat eller granatsplitter, vi vet ju inte exakt vad eftersom han inte kom till jobbet. Norskan jag bor med hade träffat en person på gatan vars bror och svärmor hade dött i olyckan. Tiotusentals har antingen tagit sin tillflykt av egen kraft eller bli it tvångsevakuerade till nationalstadion.
Antalet döda skiftar mella 20 och ett par hundra beroende vem man lyssnar på. Antalet skadade verkar ligga på tusentals, vilket borde vara fler än vad sjukhusen har kapacitet till.
Det sjukaste av allt är antagligen att exakt samma sak hände för två år sedan i en annan vapendepå lite längre ifrån staden, då dog 20 stycken, men ändå så har man inte säkrat de vapendepåer som finns kvar.
- eskil, from his phone unit
Location:Bagamoyo Rd,Dar es Salaam,Tanzania
onsdag 16 februari 2011
Bombs away
När jag kom hem gick jag sent omsider och köpte massa frukt eftersom jag var sugen på fruktsallad, med avocado i. Och galgar. Det finns typ en miljon fruktstånd här istället för ett, så det är svårt att välja vilken man ska ta. Jag tog en, och i efterhand när jag skar upp frukten slog det mig att han nog tog tusen shilling fel betalt. Tusen för lite. Ska räkna igen imorrn och gå och betala isf, många är inte så duktiga på att räkna här.
Galgar var krångligare. Trodde det skulle finnas överallt men överallt jag frågade så ryckte dom på axlarna. Hälften förstod nog inte ens vad jag menade. Någon enstaka gapskrattade. Tills jag vände av hemmåt igen, då var det en som ropa 'friendy, friendy!' då hade han förstått vad jag menade och skrapade snabbt ihop et världsrekord i udda begnade och tillochmed en hemgjord galgear. Drygt en krona styck skulle han ha för dom, men det var väl en bra placering tyckte jag och tänkte på min nya äkta armanikavaj som låg slarvigt ihopvikt på en hylla hemma.
Doris fyllde år för någon dag sedan, så forskaren och norskan hade bakat kaka till henne idag, choklad och banankaka, en klar favvo i mitt fort. Så den turbogoda fruktsalladen avlöstes med the och chokladbanankaka som i sin tur avlöstes med ett glas rötjut. Men innan den sista avlösningen hände något lite intressant, det började nämligen smälla så in i bomben (!) utomhus. Det var svårt att höra exakt var, och eftersom alla ljud i Afrika är nya för mig så tyckte inte jag att det var så imponerande, men dom andra vart lite oroliga, eller iallafall lite undrade. Jag passade på att diska.
Så småningom, efter att det smällt rätt högt rätt länge, visar det sig att det är arméns bomblager som håller på att brinna upp. Enligt ryktet skall det röra sig om utgångna bomber som tydligen kan bli så varma att dom självantänder när blir gamla, vilket i sin tur såklart utlöser en kedjereaktion. Det hela hände en dryg mil bort men ibland så skakade tillochmed huset av explotionerna. Undrar hur närmsta grannen ska ha känt det. Vi försökte titta på tv-nyheterna om dom sa nåt, samtidigt som vi slog i oss det sista vinet. Så där satt vi, drack vin och lyssnade på bomber som sprängdes.
- eskil, from his phone unit
Location:Bagamoyo Rd,Dar es Salaam,Tanzania
tisdag 15 februari 2011
Flott flytt
Nya stället är fantastiskt! Nära till allt, förutom centrum då, det tar väl en timme att cykla dit, mycket liv och rörelse överallt, och framförallt apbra kollektivkompisar. Eller jag vet inte om man kallar det kollektiv, det är ju inga hippies, men det är ju typ det. Exakt nu så hör jag svinmycke grodor som kväker sjukt högt, för att vara grodor, och då slår det mig att det här stället är tyst som i graven jämfört med det förra. På ett bra sätt alltså, eller inte dåligt i alla fall.
Uruguay drog ju till Sverige idag. Det blir trist. Eller man får se, tekniskt sätt borde det bli trist, men nu när han har initierat mig litegrann kanske det är dags att ta steget ut och upptäcka Afrika på 'egen' hand, och det kan ju faktiskt bli hur bra som helst det med.
Vi åt middag på en indisk restaurang som hade sjukt god mat, sen hängde vi lite på en krog som var trevlig och som också ska ha bra mat, jag har varit lite orolig i magen ett par dar, men inget av det där ska jag tråka ut er med.
Utan idag så märkte jag faktiskt att jag börjar bli lite van vid att vara här för första gången, att saker som jag tagit djupa intryck av hittills såg jag idag för första gången som helt vanliga. Och av allt annorlunda i Afrika så är det en sak som gjort djupare intryck än allt annat, och som jag inte ens tänkt på försän nu.
Det afrikanska skrattet
Jag vettefan hur man mäter när man kommer fram till att danskarna är världens lyckligaste folk. Enligt utilitarianismens lära är ju lycka och rätt avhängigt varandra, så det borde ju ge att danskarna är världens bästa folk, i filosofisk mening, troende kan nog avvika i den tron.
Men om man ser på hur mycket folk skrattar här, och hur hjärtsamma och behagliga skratt det är som skrattas, så är det lite märkligt att inte filosoferna kommer hit och utnämner tanzanierna till världens bästa folk. Antingen det eller att dom kommer hit och skriver om sina teorier så att dom passar sanningen.
- eskil, from his phone unit
Location:Bagamoyo Rd,Dar es Salaam,Tanzania
måndag 14 februari 2011
Kortare och bättre
En helt äventyrslös dag har förflutit och kroppen sprudlar av vardagsliv.
Uruguay ska ju åka hem imorrn, till Sverige alltså, så svenska forskaren, som är tillsammans med honom, tänkte ställa in sin lektion i morgon och sa det till sina studenter. Då svarade dom att det gick ju inte, för det är ju public holiday imorgon, så det finns inga lektioner att ställa in. Sen pratade hon med en annan elev, som ska tenta på onsdag, och då sa eleven att det gick inte att tenta på onsdag, för det är public holiday då. Nä, sa svenska forskaren, det är imorgon. Nej fortsatte eleven bestämt, enligt de senaste nyheterna verkar det som att det blir på onsdag. Tydligen har det att göra med månen, och nån mulla i något arabland ska tolka månen och beroende på det så blir det public holiday imorgon eller någon annan dag, om det blir imorgon så får vi veta det ikväll, på nåt sätt.
När jag hade parkerat cykeln hemma hos svenska forskaren och Uruguay och var på väg till fots utmed dom små gropiga gatorna så var det en kille som jag mötte som nöp mig i armen. Vi hejade inte eller nåt sånt, tror inte ens våra blickar möttes, men precis efter att vi hade mötts så sträckte han sig liksom tillbaka och nöp mig i armen. Inte hårt eller agresivt eller nåt, nästan anonymt, ungefär som att bli nypen i rumpan på krogen av en okänd. Jag funderade på om det kan ha varit så att han aldrig har rört vid en viting förut, och därmed tyckte att det var ett bra sätt att bete sig på.
Sen gick jag och åt chipsi maiai på en krog som ska vara rätt bra och som heter bullshit bar eller nåt sånt. Jag gick direkt till chipsidisken-delen och tänkte beställa, men då kom en servitris och tog beställningen praktiskt nog, för när jag var vid disken kunde jag ju peka på det jag ville ha. Sen försökte jag fråga henne var jag kunde sitta, och hon pekade på stolen där hon just suttit mellan tre andra servitriser, som i sin tur pekade på ställets enda lediga bord. Kul att sitta själv tänkte jag, och slog mig vant ned bland servitriserna och tog ännu vanare upp min nya swahiliparlör, som jag ju redan använt hos frisören en gång. Dom babblade på och jag fattade inte ett ord, tills det att servitrisen som tog min beställning även tog mod till sig och sa på engelska att hon älskade mig. Thank you, svarade jag, eller nåt sånt, under det att alla skrattar gott utom servitrisen i fråga som skrattar lite generat. Men inte så generat att hon inte någon minut senare, någon minut som vi andra suttit och parlörkommunicerat med varandra under hälften skratt och hälften andra språk, då tar hon i alla fall mod till sig igen och repeterar sitt förra budskap, men vill även att jag uttalar mig om mina känslor för henne. Road, om än inte lika road som de andra servitriserna, men mer road än själva servitrisen själv, säger jag att I have a fiancée, så får jag tillägga in Sweden, men det är i alla fall extremt roligt för de andra servitriserna och för undertecknad. Dessutom är chipsi maiaien, den grillade sötbanen (obs, inte sånna som finns i Sverige), salladen och piri-pirisåsen sjukt goda. Till råga på allt blir servitrisen apglad när hon får 500 shilling i dricks, typ två spänn. Men det var hon värd.
Sen går jag över gatan och ställer mig att vänta på dala-dalan. Jag har ju lämnat cykeln för att jag ska flytta imorrnbitti, och jag tror jag hinner tacka mig själv säkert 300 gånger för mitt kloka val bara mens jag väntar på dala-dalan, och när den väl kommer så tackar jag mig åtta miljoner gånger till. Det är så sjukt skönt att slippa vänta en halvtimme så fort man ska nånstans och det inte är rusningstrafik, och då kommer man ändå inte någonstans. Och så sjukt smooth att slippa stå upp hukandes inträngd bland en 20 andra stående resenärer i en minibuss som guppar och skumpar och låter (det gör iofs cykeln också) och känns som den ska välta ungefär hälften av resan, för att vägen är sne och förarn kör som om domedagen själv håller på att köra om. Eller så farligt kör dom egentligen inte, men på de här vägarna blir resultatet sånt iallafall. Dessutom låtsas biljettkillen inte ha fullständig växel, så jag blir blåst på 50 shilling, typ 20 öre.
- eskil, from his phone unit
Location:Kileleni Rd,Dar es Salaam,Tanzania
13 februari
Den tolfte februari
Nu sitter jag här. På en gästdator som en gäst. Småpackad och nyrakad. Dagarna har varit en av dom bästa man kan tänka sig, men då ska man också hålla i minnet att jag avslutar på topp, och att minnet är selektivt.
Dagen började faktiskt i andra änden. Jag vaknade runt sex. Gissningsvis är jag en scen för ömma ögon när jag sover och det börjar ljusna så pass att man kan se över huvudtaget. Jag sover gärna naken, speciellt när det är så här varmt, och när det är så här varmt behövs ju dessutom inget täcke. Så där ligger en spritt språngande naken karl och och sover ovanpå sängen och ovanpå täcket, och det enda han har för att kyla sig är ett myggnät som mer påminner om en sänghimmer och som naturligtvis inte kyler någon över huvugtaget.
Efter att ha legat vaken och dragit på gåuppproceduren så länge som en vuxen naken karl kan, avklarase morgontoaletten så långsamt som möjligt, och dagen sätter igång. Dagen till ära är det lördag, helg alltså, och det är hög tid för storstilade utmaningar och äventyr. Till min förargelse märker jag att inga sådana finns på schemat. Jag har ju gått och gjort mig lite beroende av svenska forskaren och uruguay, och när jag inte har dessa att vägleda mig genom afrikas djungler sitter jag litegrann på den metafysiska pottan. Naturligtvis vill jag inte tränga mig på, så halvdanna försök att kontakta dessa lämnas med respekt för individen just vid halvdanna försök. Nog för att detta är oafrikanskt så det förslår, men så är ingen av oss uppvuxen i afrika heller.
Ett tappert försök att gå till lokalt internetkafé och uppdatera bloggen resulterar i förlust eftersom det är ett strömlöst samhälle för tillfället, och även internet behöver ström, nuförtiden. Med böjt huvud promenerar jag genom den heta dagen landsvägen fram för att återvända hemmåt. Jag passerar en liten butik, liten med afrikanska mått mätt, där jag tidigare sett en tröja som sett fin ut. Efter många långa funderingar slår jag till och köper tröjjan, som jag redan innan jag köper den kategoriserar som mitt sämsta köp någonsin, men på något sätt så talar hela världen för att jag ska köpa något av den här killen just nu, så vem fan är jag att sätta mig på tvären mot hela världen tänker jag och fortsätter hemmåt längs vägen med svansen mellan benen.
Till slut bestämmer jag mig för en plan. Nåt måste jag göra. Egentligen har jag en gammal livsfilosofi om att jag ska ge mig själv en gåva varje dag, men jag hade glömt bort att jag levde så tills jag häromdagen läste en kompis favoritcitat på facebook. Eftersom jag nu kände mig ensam i ett land som jag känner mig tvungen att upptäcka den korta tid jag är här, så hade jag bestämt att dagens gåva till mig själv skulle vara att jag kunde skita i att upptäcka landet idag. Bara slappa och läsa bok och ta det lugnt, bara ha det bra i modern västerländsk bemärkelse helt enkelt. Men iochmed att jag nu redan rört på mig och påträffat ett stängt internetkafé och några trevliga människor hade liksom samhället vänt sig till mig och talat till mig, och kroppen började snart nog studsa inombords och ville göra saker.
Till slut bestämmet jag mig för att cykla ner på stan. Visserligen kommer cykeln vara i vägen på stan, men jag skiter lite i stan också. Dala-dala hade varit enklare, men jag måste ju för sjuttsen röra lite på mig också. Så jag beger mig ner från höjden på gropiga vägar, och en halvtimme senare kommer jag ut på asfaltsvägarna = civilisation, typ. Jag fick under gårdagskvällen med mig några knippen gröna bananer från middagen jag var på, och dessa skulle jag ge till svenska forskaren, så först åkte jag förbi med bananerna där dom hörde hemma, hos svennebananerna. Sen kom jag inget längre.
Hos svennebananerna är full låda i vanlig ordning. Grannungarna håller låda och det fixas och donas. Mina halvdana försök att kontakta denna värld har helt enkelt varit för halvdanna och för lite försök för att registreras, och vi gör gemensam sak och åker till stranden. Norra stranden.
Färden dit går snabbt. Vi får alla sittplats i dala-dalan och det är knappt någon trafikkö. Väl på plats visare det sig att det är stor musikfestival på kvällen på lyxhotellet som vi badar via. Det är lågvatten och så långgrunt att man får gå flera hundra meter innan man kan doppa sig. Vattnet är så varmt att vågorna som sköljer över en när man går i värmer istället för kyler. Och då är det varmt i luften också kan jag lova. Vi badar mycket och länge och dricker riktigt och gott kaffe.
Dala-dalan på vägen hem fastnar i trafiken, men vi har alla sittplats så värre har man vart med om. På vägen som har en fil i varje riktning ligger vi i ytterfilen, det vill säga två hjul på trottoaren och två hjul på landet. Det skakar rejält. När vi närmar oss slutstationen börjar bussen få soppatorsk, tillexempel får vi det mitt i sista korsningen. Klarar oss gör vi i allafall.
På bussstationen hittar jag äntligen min engelsk-swahiliska parlör som jag har hört ryktats om länge. Vi kikar lite på böckerna som säljs där på ett bord på gatan, och går vidare. Svenska forskaren köper några tröjjor av någon gatuförsäljare, en sån som går runt med ett gäng plagg i näven och visar för alla andra som är ute och går. Själv går jag och kikar på några skjorts, uruguay hjälper mig, och såklart tappar vi bort svenska forskaren som naturligtvis har glömt sin mobil hemma och därmed är försvunnen in i afrika.
Jag köper ett par skjorts, två par kallingar, blir lite sugen på en armanikavaj för 300 kronor, ny och äkta verkar den vara (med betonging på ”verkar” kanske). Uruguay köper lite mat och dryckesgrejs som han vill ha med sig till Sverige. När vi någon halvtimme senare kommer hem är svenska forskaren där och väntar. Det visar sig att utöver att glömma telefonen fick hon inte med sig någon nyckel. Däremot har hon gått sakta hem och letat efter oss så hon kom hem precis innan oss och hade inte väntat så länge.
Vi dushar av oss stranden, delar på skumpa och choklad som jag fick av dem i 30-års-present och beger oss sedan ut på krogen. Norskan har förresen anslutit nu också. Vi äter fläskgryta som skall vara bland den bästa i stan, den heter ”het stol” på swahili, och ryktena säger att det är för att om muslimerna äter den så är dom rädda att bli påkomna och ser därför ut som om dom sitter på en het stol när dom äter. Eftersom dom är nervösa. Vi dricker ett par öl till och diskuterar var vi ska gå ut sedan. Vi kommer till ett slags halvbeslut men anser att vi först måste gå hem och göra oss i ordning, det kan ju vara lite krav på långbrallor och sånt på uteställen.
På vägen hem passerar vi Tuff Gong Hair Salon som är öppen, och Uruguay påpekar att jag pratat om att klippa mig ända sedan jag satte fötterna på afrikansk jord. Så jag går in med parlörer i högsta hugg och ber om en klippning. Inga problem. Eller det beror på hur man ser det förstås, språksvårigheterna var signifikanta trots parlörens närvaro. Men det var ett mycket glatt friseringstillfälle, själv hade jag ju med mina känsliga sinnen hunnit bli ganska packad av två öl och lite skumpa, och ansamlingen av folk inne på Tuff Gong visade sig vara ett mycket glatt gäng. Klippningen fick göras om några gånger, men resutlatet vart faktiskt helt okej.
Väl hemma var vi för trötta för att gå ut. God natt.
Ljud, och andra detaljer (fredagen 11 februari (och 12))
Nu ska jag äntligen skriva om lite fenomen här. Första kapitlet kommer heta Ljud.
Ljud.
En gissning, en kvalificerad sådan, är att det i Afrika saknas ett begrepp som betecknar störiga grannar. I alla fall ett begrepp som motsvarar vad en störig granne är i sverige, det vill säga någon som väsnas och är dryg och stör. Inte för att grannar här avyttrar en lika livlig eller dynamisk ljudbild, utan för att detta inte uppfattas, vare sig från störaren eller den störarde, som något som stör.Ett snabbt exempel får vara min nuvarande siuation. Som jag redan har skrivit så har jag ingen fönster i fönstret, utan det består av endast myggnät och gardin. Det jobbigaste med dett är det enorman dammmängder som blåser in, men i periferin till detta problem ligger även ljudbilden och llurar på den känsliga (okej, för att demonstrera en poäng som jag kommer till nedan, så somnar jag här ifrån bloggskrivandet mitt i en mening, och fortsätter nu morgonen efter. Börjar med nytt stycke och tar nya tag)
Så har man inga glas i fönstrena så är det ju alltså inte bara damm som kommer in, utan även ett visst svalkande drag, vilket jag antar är poängen, men även så alla ljud. Jag har två fönster, eller stora öppningar i väggen på mitt rum, på vardera sida av sängen som står mitt i rummet, på betonggolvet under myggnätet. Fönstret till vänster om mig vätter mot grannfastigheten och fönstret till höger vätter mot gården/infarten på den fastighet där jag själv bor. Marken både här och hos grannen är plattbelagd, med klinkers typ. (Nu slog det mig förresten att när jag var på konfa-och-språkresa till Tourqueai (England, kommer inte ihåg stavningen) när jag var 14 år så skulle jag berätta för värdpappan om ett badrum i Sverige, och sa då att det var vanligt med klinkers på golvet, varpå han vek sig dubbel och nästan avled av skratt. Jag hade ju helt enkelt använt det svenska ordet för klinkers och uttalat det med lite engelsk touch efter förmåga, typisk svengelska alltså, och råkade intet ont anandes pricka in det brittiska ordet för kånkelbär. Som alltså skulle vara vanligt på badrumsgolven i Sverige. Det som slog mig var att det här nu är 16 år sedan men att värdpappan antagligen fortfarande skrattar gott åt detta på den lokala krogen säkert minst ett par gånger i månaden). Tillbaks till ljud. På grannens tomt är det ofta ljud. Fyra stycken arga vakthundar verkar vara kopplade precis utanför mitt fönster, och dom börjar bråka och skälla utav bara den ett par tre gånger per natt. Grannen själv vaknar tidigt, sätter i gång sin brummande dieselmotor och radion på rätt hög volym och sen vet jag inte vad han gör, äter frukost eller något, men det håller på så med diesel och radio rätt länge innan det börjar smälla i porten mot gatan och han far iväg. Bortanför grannen på vänster fönster verkar det finnas lite olika ljudfilialer, som byn, nån skolan, något som på helgerna förvandlas till discoteque, häromkvällen var det någon form av festival och det trummades genom hela torsdag-till-fredag-natten. Från höger fönster kommer mycket ljud från grannarna naturligtvis. Nu har ju hälften av dom flyttat, men dom gjorde inte mycket väsen av sig ändå. Mest är det en kille som tydligen titulerar sig business-man som kommer hem sent på kvällarna efter att vakten på gården i sitt alkoholrus har somnat ifrån sina förplilktelser, varpå business-mannen måste tuta och banka i plåt-och-stål porten för att först väcka honom och sedan vänta på att han ska lomma över gården och öppna.
I båda fönstren hörs trafiken från vägen utanför, som beroende åt vilket håll den färdas börjar höras i ena fönstret för att sedan fadas över till det andra fönstret för att sedan försvinna ut i natten.
Allt det här låter ju naturligtvis olika mycket, men rent generellt kanske man säga att det är som att sova en stor gympasal, och att alla ljud härstammar från samma sal, där bilarna, plåt-och-stål-bankandet och hundarna är inom de närmsta tio metrarna medans discotequet huserar längst bort i kortändan. Hoppas ni förstår.
Men det fina i kråksången är att detta inte stör mig alls, och kanske ännu viktigare är att det inte verkar störa någon annan heller. Förutom tyskarna förstås, men skit i dom nu. Teorin jag har är att alla här har vuxit upp med mycket ljud i kring sig, och att det här med stress känner dom inte riktigt till. När kvällen kommer blir det mörkt, och eftersom man har jobbat en hel dag, och det har varit dag en hel dag, så somnar man lätt. Visst kan det vara att man vaknar någon eller några gångar under natten av att det är ett förbannat liv nånstans, men att det inte är ett sådant här stressat uppvaknande som man vaknar, ett sådant där man inte kan somna och ligger och vrider sig och irriterar sig nå så förbannat på ljudkällan, utan ett uppvaknande där man kanske snarare reflexmessigt avgör om ljudet i fråga utgör en fara för ens liv eller familj, och om så inte är fallet så vänder man kanske på sig en gång, men då har man nog redan somnat om.
Vakten.
Vi har en vakt på gården. Han kan ingen engelska, jag tror att han kanske är masaij för ibland har han en pinne i handen. Han är dödspackad jämt. När man kommer hem om natten måste man knacka och banka på plåt-och-stål-porten tills han vaknar så att han kan komma och öppna åt en. Detta är alltid lite spännande.
Dala-dalan.
Dala-dala är den lokala föregångaren till busslinjer. Jag vet inte om dom är privatägda, jag tror det, men det står City-bus målat på alla och dom har enhetliga färger och är alla av samma modell. Men där upphör också all likhet. Många har lagt till till religiösa budskap i målningen på sina dala-dalas. Fasst i sådana fall över fönstrena. Det finns två storlekar på dala-dalas, stora och små. De små är vanliga små Toyota-minibussar, där man slitit ut de vanliga sätena och satt in nya mindre säten så att det finns, om jag räknat rätt, 18 sittplatser i varje minibuss. Därtill kommer ståplatserna och att sitta där det inte är någon riktig plats, vilket en del ungar klarar av, så maxtalet ligger väl nånstans runt 35-40 pers per minibuss. Ibland kommer dom nästan inte upp för backarna för dom är så tungt lastade.
Det jobbar två pers på varje dala-dala, en chaufför och en konduktör. Man betalar till konduktörn när man blir tillfrågad om att göra så av denne, vilket han gör genom att skramla med lite mynt som han har i en hand. Priset är 250 shilling, vilket motsvarar ungefär 2 kronor. Man stannar genom att knacka i plåten på bussen eller genom att säga Chicha, eller nåt sånt. Än så länge har jag inte lyckats stanna på rätt hållplats om ingen annan har gått av samtidigt.
Bussarna är såklart slitna till max, säkerhetsbälte är inte att tänka på och säkerhet överhuvudtagt är inte så väl tilltaget. En gång när jag åkte, och fick stå vilket jag inte gillar för dom är så låga så jag får ont i nacken resten av dagen om jag åker långt, så höll jag mig tydligen inte på nåt bra ställe, så när konduktören under färden bestämmer sig för att stänga skjutdörren på sidan så klämmer jag fingret där i. Det blir inget stort sår, men det är lite talande, och dom andra passagerarna, de som såg, i dala-dalan log medkännande eller i mjugg.
Bajaj.
Bajaj är som en trehjulig moppe med ett litet kapell över. Bakom chauffören finns en liten bänk där man kan sitta. Som mest har jag varit med och åkte fem pers på en bajaj, plus chaufför alltså.
Vägarna.
Det finns några asfaltsvägar, men dom flesta är byggda av damm. Om man skulle utnämna ett byggmaterial till äkta utveklingslandsbyggmaterial så skulle jag nominiera damm. Det blir gropigt och stenigt när man bygger med damm, det går inte komma ifrån. Men det värsta om man cyklar är nog att dammen inte packar sig. Man försöker alltid hitta platta spår med packad damm att cykla i. När dammen inte är packad så är det som att cykla på en sandstrand fasst med mycket mindre partiklar, hjulena liksom bara sjunker ner och fastnar i dammet, och har man otur kan man säkert fastna i det opackade dammet med framhjulet och kastas över styret. Tur jag har hjälm. Synd att man ser så dåligt om natten.
Butikerna.
Dom flesta butikerna här är ungefär fyra fem kvadratmeter stora. Dom har ofta stora galler istället för skyltfönster, och så får man stå utanför och beställa det man ska ha. Fruktståndet där jag brukar handla är som en blandning av en bänk och ett bord, men en slags vindskydd över och längs ena sidan. På natten så är det upplyst av en fotogenlampa i mitten. På samma ställe säljer dom kol, matlagningskol alltså, vilket tar bort lite av den där rena fräsha känslan man ibland kan känna vid fruktdiskar uppe i skandinavien, men det tar inte bort något av charmen. Dessutom säljer dom nästan alltid torkad småfisk i fruktståndet, två centimeter långa säljs dom på lösvikt som om det vore bönor ungefär. Frukståndet i fråga ligger längs vägen, har trampat jordgolv med damm i underlägg och en liten, kanske två kvadratmeter, butik bakom själva ståndet. I butiken har dom lite ägg och sånt, tror jag, jag har bara handlant i själva fruktståndet.
Nuska nifå höra! (10 Februari 2011)
Å nu ska jag berätta.
Gårdagens återvändande till det civiliserad Dar gick bra. Av färjan fick jag uppemot hundra snälla erbjudanden om kompispris på taxi, som jag dock valde bort till förmån för en klassisk dala-dala, vilket kostar ungefär en hundradel så mycket. Jag tog mig hem till Uruguay, där jag hade lagrat lite grejjer som jag inte behövde under min semestervistelse, och blev, under ett samtal med Uruguay själv, till slut av uppfattningen att det inte är exakt nödvändigt att klä sig här exakt som dom som kommer härifrån klär sig. Min kompis Marco, som jag lärde känna på Zanzibar för att han har växt upp med min kompis Ugo från Italien, klagade ju lite på att folk med andra sedvanor som kommer till europa i hög utsträckning håller kvar vid sina sedvanor, medans när vi européer är ute och reser så förväntas det ofta att vi anpassar oss till rådande seder.
Detta leder ju litegrann till ett dilemma. Naturligtvis är det okej klä sig lite hur som helst i en demokrati, och naturligtvis ska man respektera de seder och bruk som gäller dit man tar sig, inget konstigt med det. Men för mig är demokrati något av en fundamental övertygelse, alltså ingenting som jag är beredd att tumma på, iallafall inte utan anledning, och om det är så att det finns ett sätt som jag kan klä mig på och som samtidigt reflekterar detta, ja, om det då inte skadar någon, så är det alltså, såvitt jag kan förstå, ett giltigt argument för individuell klädstil. Naturligtvis kan det vara så att några tycker man klär sig konstigt, kanske tillochmed pratar om det bakom ryggen på en, men att därav dra slutsatsen att folk känner sig respektlöst behandlade, det följer faktiskt inte. Rent logiskt alltså, det är ju inte alltid allt här i livet är rent logiskt. Men med logiken som första vapen drar jag alltså denna dag ut i dulle genom att iklädd flipflops, skjorts och kortärmad skjorta, på bekostnad av seglarskor, långa ben och ärmar, gå till skolan som en vanlig man. Som faktiskt även Fantomen gör ibland. I min iver glömmer jag tillochmed cykelhjälmen, men som tur var vart jag inte påkörd av någon. Ingen påpekar ett knysst, och jag kan känna mig demokratisk och duktig. Tack logik!
Det jag får gjort i skolan denna dag kan sammanfattas med att äta lunch. Efter en sen lunch träffar jag labbassistenten, och eftersom han är på väg hem och trött som ingen annan bestämmer vi att dagen efter skall bli riktigt effektiv.
På detta sluta-tidigt-besked åker Uruguay och jag på cykelfärd. Vi cyklar över granncampuset. Vi stannar där och fotar några blåpungsapor. Vi cyklar ner till en marknad där vi tittar på pikétröjjor, vi köper sammanlagt sju stycken för 25 000 shilling, ca 25 kronor styck, och fem av dom är det jag som köper. Uruguay köper även en snygg t-shirt för motsvarande hela 2 kronor och 50 öre. Sen börjar det regna. Vi har ju prutat rätt rejält så vi nyttjar regnet till att kyla ned oss när vi cyklar vidare till Dosanga, Doris internetcafé, som nu börjar likna något som ser färdigt ut. Det är ett varmt regn, som kyler ned så pass att svetten som kommer innifrån nätt och jämnt ersätts med fukt från himmlen. Cykelregn.
Vi cyklar bort till Riverside, av stora vägen med allt dess liv och ständiga marknadsrörelser, upp genom gränder med mindre butiker och färre folk men gladare tillrop. Vi cyklar förbi han som lagat det dataskärman som Doris köpte men som inte funkade. Tjockskärmar så klart. Plattskärmar är ingen vardagsmat här. Hon köpte dom på auktion på skolan och kan antagligen tjäna några månadslöner om hon kan laga och sälja de som hon inte behöver. Tänk om man kunde tjäna några månadslöner hemma i Sverige på att sälja 10 stycken tio år gamla i stort sett välfungerande tjockskärmar! Naturresursaren i mig myser. Här lämnas inget därhän.
Väl inne på Dosanga fixar Uruguay ihop det sista, och sen får jag faktiskt äran att bli internetcaféts första kund någonsin. Jag slösurfar i två och en halv timme, eller jag gör en del nyttigt också, men det gick väl på typ 20 minuter, och skriver tillochmed ut två sidor. Det kommer även in två betalande flickor som surfar i mer än en timme, och detta helt utan skyltning eller reklam, eller skylten där det står att det är internetcafé sitter i och för sig uppe, men det syns liksom inte ifall det är öppet eller stängt. I alla fall får Doris under dessa knappa timmar in nästan vad som behövs en genomsnittsdag för att cafét ska nå break even. Hoppas att det fortsätter lika bra!
Kvällen slutar lite sent, och som tur är kan jag sova hos Uruguay, svenska forskaren och norskan, så jag slipper en timmes midnattscykeltur hem i uppförsbacke, totalmörker och gropig dammväg. Tacksamt lägger jag mig på gästsängen och somnar omedelbart.
Imorse vaknade jag av att det började ljusna. Istället för att somna om ligger jag och njuter av sovmorgon. Jag vet inte vad klockan är, men iallafall att jag vaknat innan väckarklockan, och tillochmed Uruguay, som vaknat tidigt för att han glömt att ta av sig linserna kvällen innan, hinner vakna innan min väckarklocka ringer. Han knackar vänligt på dörren och informerar om att han är vaken ifall att det är så att jag vill gå upp, och eftersom jag mest ligger å väntar på att jag inte ska vara ivägen ifall någon annan vill duscha och så, så går jag upp i och med detta besked. Snabbkaffe och rostbröd med jordnötssmör och salt, tänk att ren underbarhet kan vara så enkel ändå!
Jag ska vara i skolan sent om morgonen, men trots att jag åker ännu senare kommer jag tidigare än jag behöver, och jag ägnar morgonen åt att slösurfa och dricka mer kaffe. Efter att några Om följts av några Men dyker labbassistenten upp. Det gör däremot inte nyckeln till labbet om hamnat på avigvägar, och som vill ha ytterligare någon timme på sig för att komma tillrätta. Så vi hinner fika lite till och sådant som hör till. Konsten att intala sig själv att "nu är jag i Afrika, där är det såhär" får ytterligare finslipas, och stresskänslan håller sig, om inte lugn, så iallafall hanterbar. Nyckeln dyker upp. Jag har så mycket jag vill göra under dagen att jag knappt hinner tänka på det, ännu mindre få allt gjort. På slutet av dagen är det även en massa studenter som håller redovisning i klassrummet, så det är inte mycket jag kan göra för att inte störa, utom att dra hem förstås. Eller därifrån förstås, man måste ju inte dra rakt hem alla gånger.
Jag åker till Mwenge, den myllrande plats där dala-dala-stationen ligger. Där bredvid har pappa, brorsan och jag beställt lite grejjer hos en skräddare och en tyghandlare. Dom hade beställt två kavajjer var, medans jag hade beställt en hel kostym. En kavaj var hade dom redan hämtat ut innan dom for, och enligt pappa var det den i särklass sämsta och i särklass billigaste skräddare han någonsin stött på. Jag har inte så höga förhoppningar, men det är klart att man ändå hoppas på att man ska kunna få en billig kostym och att det ska bli rätt hyffsad. Eftersom det var mer på prov första gången, för att kolla om skräddaren höll måttet, så tog jag ett av det billigaste tygen. Faktiskt tycker jag att kostymen håller måttet, alldeles för bred över magen iochförsig, men det kan han ju sy in. Kanske lite bred över axlarna, men det kan funka. För 400 kronor får man ändå säga att det är prisvärt. Kostymbrallorna provade jag i tygaffärn bara, och det är som en kontainer med långsidan öppen mot gatan och alla andra butiker. Det var många som skrattade lite när jag stog där och strippade och bytte brallor. Det ska bli spännande att se hur det passar när allt är klart, men jag kan nog tänka mig att beställa något mer skräddarsytt. Det är ju lite kul också. Vi får se.
Sen är det till att cykla hem kvar. Jag köper lite andra grejjer jag vill ha, allt tar ju lite längre tid än vad det tar att skriva, men så småningom och i god tid före skymningen börjar jag cykla hem. Jag cyklar över Ardhi Universitetet, mitt universitet alltså, och där får man lov att gå uppför den långa branta backen bakom universitetet innan man kommer upp på höjden som man sedan följer för att komma hem. Så jag går och svettas och är hungrig och kissnödig uppför den gropiga backen. Alldeles i början av backen, där det fortfarande är bostäder för studenterna, ser jag ett gäng apor som skuttar längs vägen och in mellan två hus. Jag stannar och tänker fota dom, för det är de första aporna jag ser på just mitt campus, men innan jag hinner få fram kameran, som ligger längst ned i ryggan såklart, så hinner dom flesta aporna hoppa vidare så att jag itne ser dom, och dom sista hoppar in genom fönstret till ett studentrum och jag undrar hur ifall studenterna kommer bli förvånade eller om dom fattar precis vad som hänt när dom kommer hem och får se röran, och sen fortsätter jag uppför backen. Precis innan slutet på backen är bommen som skiljer av universitetet, och den är bemannad. Jag pratar lite med vakten som är en glad och trevlig prick, Alex har jag för mig att han hette, och går sedan de sista metrarna uppför backen innan jag sätter mig på och börjar rulla. Den fläktande vinden från havet och frihetskänslan som infinner sig när jag börjar cykla slår mig nästan på käften på ett positivt vis, så levande och full av energi känner jag mig när jag sveper fram längs med höjden på berget. Den första kilometern eller vad det kan vara så är det inte så mycket hus, jag undrar lite varför för det är ett fantastiskt vacker läge, men jag tror att jag har hört någonstans att universitet äger även detta område, och det är klart att dom kan ju inte bygga precis hur som helst. Det har dom inte råd med. Men i allafall så cyklar jag längs den lite savannliknande höjden och känner livet spritta i varenda liten del av kroppen. Det där med hunger och kissnödighet är som bortblåst, eller så är det bara sådant som behövs för att man ska känna sig fulländad som människa, vad vet jag.
När jag kommer till samhället där jag bor svänger jag in till Mama Moshi, hon som jag hyr av, hon bor själv bara något hundratal meter ifrån där jag hyr mitt rum, och pratar lite med henne. Jag har kommit för att berätta att jag inte vill förlänga mitt kontrakt, och jag hinner faktiskt redan innan jag åker in där komma till insikt med att det en gång i tiden fanns en Eskil Österling som drog sig väldigt mycket för den här sortens samtal, och det känns skönt att konstatera att den Eskilen nu har gått och blivit en som betraktar den här sortens samtal som Hamna matatisso, - inga problem. Jag förlänger kontraktet med en dag, på så sätt passar det perfekt med när jag ska flytta in hos svenska forskaren och norskan, dagen då Uruguay flyger tillbaka till Sverige. Inga problem säger Mama Moshi. Där ser du, tänker jag till mig själv.
Sen går jag med min redan tungt lastade cykel vidare till mister Vincent, fruktförsäljaren, och köper frukt till middag och frukost imorrn. När jag kommer hem möter jag trädgårdsmästaren i porten, som vet att jag är på väg hem och därmed levererar en stor tvättpåse med ren tvätt som han tvättat för motsvarigheten till 25 kronor. Han säger att han saknat mig varje dag jag har varit borta, och han är egentligen lite dryg, men jag tror att det bara är lite överdådig artighet, så jag försöker visa mig smickrad och frågar om hur han och hans familj mår och hur hans dag har varit och sådant som jag tror hör till. Han försöker inte stöta på mig alltså, det är jag helt säker på. Fasst en tjej som är kompis med svenska forskaren och som var in på dennes kontor när jag var där tidigare idag frågade om jag hade flickvän redan innan hon sa hej, det glömde jag skriva.
När jag kommer upp i köket är det tomt och urplockat. Det är en hel del grejjer kvar, men det verkar som om tyskan och ugandianskan är på väg att flytta. Och mycket riktigt, någon timmer senare kommer en taxi med dom i för att hämta alla grejjer, så nu är jag ensam student i huset. Och allt användbart i köket, nästan allt iallafall, tog dom med sig också så nu blir det till att äta mycket ute sista dagarna. Ute och banan, som man kan äta utan bestick utan problem.
Ja, det är väl det. För idag. Såtillvida jag inte orkar skriva om ljud, dala-dala, bajaj, dammiga vägar eller något annat fenomen som jag länge tänkt få ned på print.